Click click

Monday, December 5, 2011

3rd posting...

assalamualikum...
emm..lame betul x bukak blog
.hehe.skrg dah 3rd posting in 3rd year ni..
seronok.. 
sedih..
 letih..
geram..
semua ada..
asam garam kehidupan katakan...
medicine current posting the toughest(i think so)
..need to learn more..and more..and more...
if you want to be a doctor..
 book must be your friend..
.praktis..
clarking.
. PE do it properly...
waaahh.. 
you go girl!!!..
tiap2 hari bagi semnagta kat diri sendiri.. 
kalau tak siapa lagi kan..!!
wassalam..

Wednesday, October 12, 2011

ajal bila2 je..

assalamualaikum..
nenek ak yang disayang telah pergi meninggalkan dunia fana ini..
 setelah 11 tahun berpisah dengan atuk aku dari dunia ini akhirnye mereka bersama kembali di alam sana ..
Allah lebih menyayanginye..
 nenekku AZIZAH MOHAMMAD  meninggalkan duni ini pada 4 Oktober 2011 kerana hemorragic stroke"
jangan disangka sihat luaran akn sihat selama2nya.
Al FATIHAH..

Sunday, July 31, 2011

Pertemuan Yg X Di jangka

Assalamualaikum kawan2 sekalian..Dalam perjalanan ke destinasi yang dituju semalam.. ak ternampak  sesorang seakan2 kawanku..tapi ak hanya pandang dari jauh..mestilah takkn nk pangil dr jauh kot..ish buag tabiat tu.. di tempat awam..and ak x sure lagi kawan ak ke tuh..
 kalau tgk.. gaya.. yang sempoi.. cara jalan.. mmg SAH., sebijik nagn kawan ak tuh..mataku still lagi focus mengekori die dari blkg.. selapas berjaya menyelit2 .. akhir ak berda di belakang hanba ALlah itu..ak cube memangil.."NaNa"..dengan slownye.. Kuasa ALLAH yang maha besar..dengan suara yang slow itu di tepi jalan raya yang sibuk itu.. hamba ALlah itu berpaling ke belakang.. Bertapa terkejut and bersyukurnye..Hamba Allah itu memang kawan ak ..Hanya Allah je tahu bertapa gembiranye masetu..heheh walaupun baru 2 tahun je x jumpe ..=)..mmg tepatlah firasat ak..huhu....bile kite rapat dengan seseorang tu..setiap gerk gerinya,..gayanye.. cara jalannye..mampu membuatkan kite mampu mengenalinye.. walaupun lame kita tak jumpe diorang....hehe.. berpuitis plak..semalam hari yang tak dijangka..outingku bersama rakan2 ku menemukan ak dengan sahabatku yang lama tak jumpe kat Matrikulasi Perlis dulu....kira2 2 tahun dah x jumpe lepas semua dah masuk u.. tambah2 die masuk U di utara sana ak di barat sini..kebetulan diorang cuti SEM ak dah masuk sem baru..selalunye ape yang dirancang tak semstinye ia akn menjadi.. Tapi bila sesutu yang tak di jangka.. ia sangat dingati..walaupun pertemuan hanya sekejap..and hanya berpeluang bercakap  diatas monorel..hehehe.. Tq miss Salmizana..moga persahabtan kite kekal selame2nye..amin


kanak-kanak~~


Assalamualaikum..
sekarang dah masuk tahun 3 dah..
 start posting ..
 ak start nagn posting  1st peaditric
Peaditric>surgery>medicine>rural urban >O& G
semua bende tough..
 kene belaja ..belaja and belaja..
Ya Allh permudahkan segala urusanku 
 dalam membentuk diriku menjadi 
seorang Doktor yang..
 berilmu 
dan
 mementingkan
 Dunia dan Akhirat
PEACE..
amin...

SaLaM RamAdhAn

Friday, July 29, 2011

rindu same korang!!!

assalamualaikum..
lame x ber blog.hehehe
hari ni tetiba dpt ilham nk menulis sikit,..
 nk shere sikit video mase kat matrik dlu..
gambar2 kawan yang dirindui.. bile hentah nk wt reunion..huhu..
 semoga semu kawan2 ku berjaya
 dunia akhirat

video

Friday, May 6, 2011

yeeah!!!

assalamualaikum..
alhamdulilah... selepas 2 minggu study week..
 akhirnye selesai sudah profesional examination
for year 2 MBBS 220 UITM SHAH ALAM..
pejam celik..pejam celik
dah habis dah SEM 4..
 insyallah moga dipanjangakn umar and dimurahkan rezeki 
untuk sambbung lagi sem hadapan.
yang lebih happy nye..
 wah tahun ni citi sem 4 buln.. 
(tapi sebenrnye  2 bulan je...tmbh activiti fakulti..)

Friday, March 4, 2011

round2 ward=)

assalamualikum....
tadi baru je lepas PT respiratory module..
 emm.. x tau la nak ckp ape..
tawakal je..
 usaha +doa =tawakal..
semalam..kitorang pergi hospital visit..
 macam biasa group ak kat hospital Selayang..
emm. sejam jgk la dari sini.. Shah Alam..
pengalamn buat clinical examination kat real patient mmg best..
dalam takut2.. alhamdililah semua berjalan lancar..
 thank kepada adik semalam. jadi "mangsa" kitorbg belajar..hahah
 tak delah..
 kitorang baik.. follow the procedure..
semoga adik semalam cepat sembut,,
bleh naik basikal balik..
so macam biasa nak tunjuk lah gambar kat sana..
 actually gambar kiorg je..
gambar hospital x dpt nak ambik pun..
 ambik gambar kat lecter hall cana he..
 enjoy,.
 salam..



Thursday, March 3, 2011

KrisTal Rindu..


assalamualikum..
banner x clear ambik dari jauh.. huhu.
 sempana maulidurasul kiorangnye MENSTA adakan sedikay ceramah..
 ak n kawan2 join..
 best kat cni..
aka rasa tahun ni lah thn plag byk ak dgr ceram maulidurasul nh..
 alhamdulilah
ak rasa cintaku kepada Rasululah SWA.. 
semakin mendalam..
macam2 ak  dapat timba ilmu..
 saat paling ak sedih..
 saat kewafatan rasulullah..
 nak nagis dengr.. 
betapa sayangnye rasul kita kepada umatnye..
ak terfikir apa yang ak telah lakukan untuknye..emm..
 ak harap ak semkin medekatinye ..
semakin dekat dengan ALLAH dan kekasihnye..
amin.. 




sempt lagi semua..huhuhu... 

Saturday, February 26, 2011

PEn merah PEN biru

assalamualaikum..
 emm. tengok ke tajuk mcm menarik jek..
memang menarik pun..
penceramahnye lagi menarik..
 hari ini fakulti kitaorang buat 
MEDICREATIVE DAY 2011
alhamdulillah semua berjalan lancar..
 tajuk tadi merupakan tajuk bengkel penulisan..
nak tau sape penceramah yg best sangat ni..
beliau pernah menulis buku bertajuk
"PEMILIK CINTAKU"
first time baca buku tuh.. wahhh...
 snagt best..
itu buatkan ak lagi nak mengikuti cermah beliau..
 beliau adalah..
jeng..jeng.. jeng..
 suspen tak?(loya buruk lak)
huhu.
Ustazah Fatimah Syarha..
kecik je ustazah ni 
 tapi minda tiptop..huhu..
 alhamdulilah sepanjang mengikuti bengkel penulisan ni..
macam2 dapat..
macam nak jadi penulis pulak..
 bak kate beliau jadilah 
penulis dai'e ilallah..
menulis kerana ALLAH..
 insyallah akan diaplikasikan..
dalam menunggu sesi seterusnye.. sempat lagi kiorang berfotogedik.
.huhuhu..
berjumpa lagi..
salam







wah...cantiknye..

asaalamualaikum..
 semalam..pukul 9..terpukau mataku melihat bangunan yang sangat gah.. di dalam UITM SHAh ALAM..
walaupun baru siap fasa pertama.. mcm tiptop je banguna ni..
 nak tau bangunan ape..???
Dewan grad kitorang nanti..
insyallah..moga dipermudahkan.. 
amin..
 DEWAN AGONG TUANKU CANSELOR..
actually semalam.. sambil mengikuti ceramah yang disampaikan oleh??
kitorangnye NAIB CANSELOR UITM..
tebaiklah..
bertajuk.."wacana Cinta Agama,Bangsa, dan Negara siri 2"
memang best sangta ceramah semlam..
memberi kesadaran bahawa AKULAH PENYAMBUNG WARISAN..
MELAYU..
 semalam juga pengenalan barisan MPP Uitm Shah Alam..
huhu.. semua  berkaliber insyallah..
alang2 mendegar ceramah..minum air sikit..
tgk lah view kat dalam dewan..
 gambar luar x sempat lak..huhuhu..
 nanti2 yek..
salam..

ramaikan..sebab kitorang sayang UITM..
same2 lah menyanyikan UITM di Hatiku..:)




*FiQh PEruBatan*

ASSALAMUALAIKUM...
PADA 19 FEB 2011
BERTEMPAT DI 
FAKULTI  SAINS KESIHATAN 
UPM,MALAYSIA..
ni la first time aku pergi fiqh perubatan
terasa hendak mendalami islam dan perubatan..
ak telah  pergi untuk sesi pengenalan je dlu..
insyallah next fiqh ak pergi lagi..
memang best kat sana..
macm gatherg budak medik pun ada.. 
ada budak dari 
USIM,UKM,UPM, 
bdk MEDIK MESIR yang bercuti pon ad. 
temasuklah kitaorang budak UITM dihatiku..
fiqh ini anjuran tiga universiti USIM, UKM and UPM..
bersama dengan PPIM..
fiqh ni ada sepuluh sesi.. 
ni baru first sesi..
 kiorang pergi sna sejam jugak lah naik bas.. 
untuk mendapatkan ilmu.. 
semua ALLAH permudahkan..
 dalam fiqh ni ada ceramah dan praktikal..
memang best..
jomlah join skali.. 
tak semestinye budak medik je..
sape2 pun boleh join.. 
diutamakn
kepada yang akan belajar dalm bidang sains kesihatan..
okeylah harap kita berjumpe lagi.. 
salam...





Sunday, February 20, 2011

copy jek..

Dari Abdullah bin Mas'ud katanya :
"Kataku kepada Rasulullah s.a.w. "
"Pekerjaan mana yang terdekat dengan syurga?" 
Jawab beliau:
"Sembahyang pada waktu-waktunya.
" Dan apa lagi? 
jawab beliau
"Berbakti kepada ibu bapa"
Dan apa lagi 
"Jawab beliau :
"Berjihad pada jalan Allah."
[Hadis sahih riwayat Muslim]

Ya Allah berikan ku Kekuatan..

assalamualaikum..
Ya Allah 
berkanlah hambamu ini
kekuatan dalam mengharungi
segala bencana
yang telah engkau tentukan..
aku berpengang  kuat
denganMu..
 setiap yang berlaku
pasti ada 
hikmahnye
yang sangat manis 
walaupun 
pahit diawalnnya..
berikn aku kekuatan sekuat gunung ini...
amin.

Wednesday, February 16, 2011

hospital visit

assalamualaikum...
 esok 17.2.11..hospital first hospital visit for this sem..
and 3rd for 2nd year..

and for CVSnye module..


and jumaat ni progress test for CVS module..
moga semua berjalan lancar esok ..
 hospital visit at hospital Selayang..
amin..

Tuesday, February 15, 2011

salam maulidurasul..

assalamualikum..
salam maulidurasul...semalam aku mengikuti satu ceramah maulidurasul di kampus selayng..

utaz yang mrmberi ceramah memeng best.. beliau menceritakan tentang sirah rasul yang tidak pernh ak debgar sebelum2 nih.. memang semalam macam2 ak tahu.. ak bagaikan tersedar semalam banyak lagi ak tidak tahu tentang kekasihku rasulalluah SAW..ape yang ak dengar sirah2 sebelum ni hanye lah basih senggalah semalam lebih banyak ilmu yang ak dapat.. terimakasih kepada kakaka dan abang senior 4th and 5th batch kat kampus Selayang yang buat majlis semalam..pade awlnye ak tak tulis name pun nak pergi sana fikirkan kerja yang banyak..huhu tapi sempat tulis blog skrg..huhu.. tepi atas permintaan kawn ganti one of my friend ak pergi jgk.. ini menunjukkan Allah memberi ak pelunag untuk mendengar sirah tentang kekasihnye.. Ceramah semalam memang berbaloi.. dengan keikhlasan hati mengdengar ceramah.. Allah telah memberi ak kekuatn untuk menyiapkan one of my homework semalam walaupun sampai bilik dah kul 1.dalam mase 2 jam ak berjaya siap.ak terfikir kalau ak tak pergi tadi tak mungkin ak dapat menyiapkan nye dalam mase 2 jam.. Subahanallah...besarnye kuasa Allah bile kite menyanyangi Allah dan kekasihNYA rasulullah SAW.... kuasa Allah memang kuat.. mak ak selalu kate,, dalam kita melakukan bende2 baik ni akan mendapat balasan yang baik..Alhdulillah semua berjalan lancar..ak rasa sangat bersyukur pada tahun ini ak masih berpeluang mendengar sirahmu wahai kekasih ALLAH.. harap tahun hadapan masih berkemampuan melakukan bende yang same.. amin..

Sunday, February 13, 2011

elektif oo.. elektif,

assalamualaikum..
elektif ni ape ye...actually kitaorang  before masuk clinical session dean nak dedahkan kitaorang dengna cara membuat tesis la.. mcm tu.. tapi sem ni leh buat bebas tajuknya tak semestinye medical nye theme.. so pusing nye pusing kepala nak buat ape la nih.. lecturer or penasihat kena cari.. kne kanfimkan tempat makesure dapat kebenarn dari pihak sana.. macam2 kena buat.. dalam pemilihan penasihat ni kene betul jaungk.. mesti nak cari yang spoting yang layan jek..huhu.. alhamdulilah group ak dpat dr. Ikhsan.. doctor PHPM.. best tuh.. tapi officenye di Selayng jauh ckit.. tapi kitaorang betual dr sanggup mambantu kiorang yang duk kampus Shah Alam nih.. Tq doc.. huhuhu.. dalm lega dapat pilih lectre spotg.. kena pikir pasal tajuk lak.. emmm.. nak buat pa eni yek... baut ape yek.. otak come out with somithing brillion...TOLONG....hahahah




 akhirnye.. mekasih banyak2 kat si otak yang keluarkan satu idea.. Penyu.. tapi tak dapt kelulusan dari semua ahli lagi.. hahaha. persan sorang2 je dulu.. kakak ak pun ada tolong.. nak buat tajuk belangkas.. tapi ada membr tak setuju.. BUSUK katenye. tapi ak tak tahu tak leh nak komen ape2..huhuhu..macam ide 2 brillion bdak2 group ak bagi burung layang la... dolpin carol.. macm2  semua best.. emm. ak harap kiorang akn dapat stu keputusan yang tebaik untuk kiorang..huhuhu.. projek ni ken hantar ujung bulan 5 after professional test yang amat merisaukan lau lulus exam tuh bleh la buat elektif ni... Ya Allh permudahkn la hambamu ini.. amin.

Saturday, February 12, 2011

SUKOL give me sweet memory before move to Sg..Buluh

assalamalaikum.. SUKOL.. ape tuh?
SUKOL is sukan kolej uitm shsh alam..
 sukan ni sejak dari dulu lagi diadakan.. tapi diberhentikan tahun 2007.. and this year .. sukan ni  diadakan balik.. Sukol ni sukan diantara kolej di uitm shah alam....bersyukur sangat dapat duk kat kolej..terjaga segalanye..huhuhu..
so sukan ni untuk mengertkan silaturahim antara kolej la..
 lebih kurang cam tu lah..huhu.. so tadi diadakan perasmian.. so start today 11/2/11.. bermulalah SUKOL.. tarikh yang sangat cantik..huhuhu.. bila ade perasmian.. adelah perarakan masuk kolej.. ak selaku penghuni yang bertangung jawab cewah.. masuk la perbarisan tu... penat sangat2.... tapi pengalamn yang tak dapat di cari di tempat lain kankankan...emm. ak mewakili kolej DELIMA.. ada banyak kolej kat UITM SHAH ALAM nih antaranye  jiran kiteorang.. teratai yang dapat no  1 tadi.. perindu.. mawar.. melati.. seroja. jati.. kenanga.. non resident...and soon..manyak sangat.. hahaha.. lupa gak..
SUKOl ni ada macam2 permainan sumenye best2.. tapi ak masuk perbarisan je lah... sume sukan dah penuh,, ceh.. lasan je tuh..tapi betul dah penuh kan2.. Kat Delima ni ada mostly bdk Medik dentis and Sport science.. so sukan2 sume nih bagi kat diorang je lah yang confim akan naikkan nama kolej ni dengan kemenanagn .. kalu harapkan kitorang especially ak.. dapat markah penyertaan je lah.. hahaha.. tapi ak terror jgk ar main volley ball..hahah masuk bakul angkat sendri..boleh la asas2.. tu yang ak x dapt msk SUKOL tu..hahah konon la..okelah kak dah lenguh berdiri lame tadi.. tangan dah letih melambai ca Queen Elizebeth tadi.. cewah.. mate dah nagtok lepas abis cuci kat stadium tadi (gatal)..hahah..TIMe to Sleep..salam....




sweet memory with sweet friends ever..

Tuesday, February 8, 2011

CNY yang paling seronok..

assalamualaikum..
 emm hari rabu(2/2/11) hari tu hingga ahad(6/2/11).. cuti CNY..cuti yang menyeronokan..
ak baru je sampai dari kelantan hari ahad (30/1/11) baru habis cuti sem.. budak u lain baru nak cuti CNY cuti mid sem ak baru je habis cuti..kdg2 terpikir.. kitorang ni jaga uitm kot.. kiorg cti diorng ad kt uitm.. diorg cuti kitaorang adad kat cini. hahah..... hari rabu tu(2/2/11) dengan semngtnye.. habis je kelas terus berkejr ke sek 17.. naik bas.. bermula cuti CNY ku di  KOTA TINGGI/ JB/PASIR GUDANG/ BATU PAHAT...mmg awsome lah cuti CNY nih.. bejalanje ..
seribu2.. terimakasih kat my lovely sister(angah) yang melayan adik2 mu ini...aku n amin...mekasih jgk dekat kak miza adn abg hussin.. and x lupa.. pokcik...
yang paling bestnye.. sebelum kitorang sampai dalm berita keluar johor banjir..termasuk kota ..risau la jgk.. tiket dah beli..kang kalau la kak ak terperangkap dlm banjir x dapt nak pergi sana la.. sedih jugak..
dengan kuasa ALLAH mendengar rintihan adik2 mu angah nak g kota tinggi... banjir kat kota tinggi surut..elok2 je kitorang sampai..bersyukur sangat..huhuhu...
syoknye angah....hehehe..mesti knl gmbr nh..


part paling best kat johor mase main layang2 kat PASIR GUDANG..first time in my life main layang2..thanks to angah for layang2..hehehe...mmg seronok.. tapi  sebenarnye.. susah jugak sebenarnye nak kawal layang2 nih..nampak je mcm senag.. huhu.. mcm berlari keliling padang nk kawal satu layang2..hahaha...baru nk belajar...next time mungkin dah pro ckit kot..hahahah..okeylh.. see next time..
hehe.. duk kat tepi je.. takut nak kawal layang lagi.. takut jatuh lagi..hahaha..

bermula sem baru....

assalamualaikum...
 dah lame tak bukak blog..huhuhu...
31.1 2011..bermula ak di sem baru.. iaitu sem 4 MBBS year 2 uitm shah Alam nih..
sekejap je..sem ni ad profesional examination..exam ni merangkumi ape yang kitaorang belaja selama dua tahun ni..cuak jgk.. insyallah kalau berjaya lulus dengan jayanye.. baru leh masuk clinical..iaitu tahun ketiga kat hospital sg. buluh..dulu rase lamat lagi nk masuk clinical.. tup.. tup.. ekh.. ak dah sem 4 next sem dah clinical.. subahanallah.. cepatnye mase berlalu.. sem 4 ini mulakan dengan module cardivascular.. tough jgk module nh.. pening.. module ni pendek je.. 3 minggu je.. tambah cuti CNY maulidurasul..pendekje  waktu kelas..arini dah minggu  kedua.. next week ad hospital visit.. group ak kt hospital selayang hari khamis.. esokkannye.. test untuk  module nh... mmg pad gile jadual module ni..harap semua berjalan lancar amin..
sem baru ni kena azam baru.. cewah..kononye la...insyallah cuba perbaiki perkara yang patut..nk improvekan diri... kne jadi leh yakin akn diri sendiri..moga dipermudahkan segalanye.. amin..

Sunday, January 16, 2011

shopping~~~~

assalamualaikum..
emm. lame tak update..
habis je exam rabuharitu..
dengan heppynye rase nak update blog ni,,
 balik2 .. laptop buat hal la  pulak,..tak daptconnection internet.. mase ak tengah free kebosanan ni la tak dapt internet..mase ak duk sibuk kne stdy dapat pulak intenet.. oooohhh.., tension tul..
nasib baik la ad ubat yang dapt mengubat hati yang lara ini...nak tau ape.. ape lagi.. SHOPPING!!!...
 semua orang suke shopping.. actually window shoping je..
seharian ak kat Times Square..mekasih semua kedai2 kaedai kat TS tu... satu2 kedai ak dan rakan2   terutama Rahimah yang same2 tawag every floor n kedai..hahaha
 alik2 beli sikit je..tapi ape yang penting puas hati... bile kita persi shopping complex weekdays mmg best.. tak payah sibuk2 dengan orang lain.. tak la sesak sangat TS tu.. siap pergi Lowyat lagi beli hardisk Jannah... sampai jugak ak kat lowyut tu tanpa abang.. selalu  pergi dengan die ..konon nak berdikari actually lagi senang ad driver hahahaha..
bile dah perginye week days .. semua orang tengah kerje.. kitorang je yang menrayau2 mereleasekan tension exam katekan...huhuhu..mekasih kat bas Rapid KL.. U80..  cepat je sampai  pastu naik trai..lupe lak name ape...Putra kot..sampai TS..memang best.. tak payah berebut2 masuk.. lapang je tarin and bas tu.. huhuhu..
ape 2pun thanks to all my friend yang join konvoi g TS Times square..huhu.. especially..Jannah, Rasyikah,nadia,Rahimah,Farhana and si kecik Effa..huhuhu..thank alot.. nanti kite pergi lagi..

p/s:sedih jugak pergi sana weekdays .. nak jumpa kawat kat Ukm tak dapat sebab diorang ada kelas.waaaa...Zila nanti kite jumpe lagi ye..
salam..

Thursday, January 6, 2011

10 januari 2011..

assalamualaikum...

 4 hari je lagi ak nk final..
 sempat lagi ak  memblog..hahahaha
 dalam kesempatan ni ak nak wish GOOD LUCK kat sume budak tahun 2 MBBS  Uitm Shah Alam..
 moga  kita semua berjaya dengan cemerlangnye..
 semoga kite menjadi doctor yang cermerlang dari segala segi..amin..
 tarikh 10 jan 2011 adalah tarikh keramat utuk kitorg untuk  menduduki exam final sem3..
 orang lain dah start sem baru dah.. kitorg baru nak xam final..
 anyway kitorang akan berusaha and do the best as we can..amin.

oo.. adik ak pun exam jugak pada tarikh tu..  good luck Mohd Amirul Amin Khalid..die sekarang dekat kolej matrikulasi  Melaka.. good luck boy...
diharapkan semua berjalan dengan lancar
 moga ALLAH mempermudahkan  exam kami.. amin..

Saturday, January 1, 2011

heppy newyear 2011

assalamualaikum..
alhamdulillah ak masih bernyawa dalm tahun baru ni..
harapanye tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnye..
walaupun dalam suasana study week...
 waaa... minggu depan dah nak final....
 semalam tept 1200am.1.1.11..
semua menjerit..
"heppy new year 2011"
menikmati bunga api dari "I CITY"..

walaupun hanya melihat dari tingkat 4 hostel..
pengalaman menyambut ramai2 dengan kawan2 sangat sweeeet...
tahun ni dah tahun ke dua ak sambut new yaer kat university..cewah macam belajar oversea jek..
actually lagi dekat nak pergi i city sambut kat sini...  tp tahun ni x boleh pergi nk exam.. minggu depan dah..
tahun ni sambut newyear dalam minggu stdy week..keceriaan dalam nota je...huhuhu
 tapi tak kisah pun...
 tahun baru memberi semangat baru utuk lebih berjaya pada tahu 2011...
semoga tahun ini memberi lebih mematangkan ku untuk mengharungi perjuangan ku ini..
semoga segala azamku tahun ini tercapai.. amin..